Είπαν για εμάςBusiness News – Φάμελλος: Εμείς μιλάμε για άλλο μοντέλο ανάπτυξης με τον παραγωγό και τον πολίτη πρωταγωνιστές

Business News – Φάμελλος: Εμείς μιλάμε για άλλο μοντέλο ανάπτυξης με τον παραγωγό και τον πολίτη πρωταγωνιστές

Την πρόταση μιας κοινής διοίκησης στο Θερμαϊκό Κόλπο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων επιβεβαίωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, με θέμα την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΝ θα διασφαλίσει τις ανάγκες του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου ως προς τη χρηματοδότηση, τις διοικητικές λειτουργίες και τον εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, ώστε να πετύχει.

«Η ανάπτυξη που επιθυμούμε περιλαμβάνει τη συμμετοχή και τη συνεισφορά όλων μας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο. Συνεπώς, χρειαζόμαστε τοπικό όραμα, στρατηγική και πρωτοβουλία. Η προοπτική του τόπου μας αφορά πρωτίστως εμάς. Μόνο εάν εμείς, ως τοπική κοινωνία, θέσουμε αυτή την προοπτική θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε σωστά και τα εργαλεία που μας δίνει η πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε, ότι η σύσταση του Φορέα Θερμαϊκού δεν εξαντλείται στην κατάθεση μιας τεχνικής πρότασης, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για αλλαγή πολιτικής. Και αυτό «δεν αποτελεί ιδεολόγημα της Αριστερά, αλλά μια πρωτοβουλία εφαρμογής του βασικού εργαλείου που έχουν προτείνει και προωθήσει για τη βιώσιμη ανάπτυξη τα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 1992. Τα κοινωνικά και τοπικά σύμφωνα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αποτελούν τον τρόπο για να βγούμε από το αδιέξοδο και να βρούμε αποδεκτές και εφαρμόσιμες λύσεις».

Επιπλέον, ο τρόπος συγκρότησης, λειτουργίας και διοίκησης του νέου Φορέα προϋποθέτει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθονται σε ένα κοινό τραπέζι περιβαλλοντικής ευθύνης, σεβόμενοι ταυτόχρονα την αυτοδιοίκηση και τους ρόλους που αυτή έχει στη Θεσσαλονίκη, ενώ «υπάρχει πλέον μέριμνα και για μια περιοχή, την Ανατολική, που μέχρι σήμερα δεν μας απασχολούσε περιβαλλοντικά, αν και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας και των προοπτικών της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι Ανατολικά της πόλης, στην Επανωμή, στο Αγγελοχώρι υπάρχουν υγροβιότοποι, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός διοίκησης και προστασίας».

Ταυτόχρονα, ο νέος Φορέας αποτελεί ένα εργαλείο πρώτα από όλα της αυτοδιοίκησης, ώστε «να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να έχει αυτόνομες πολιτικές, να μην αναφέρεται στην Αθήνα, κατηγορώντας την ίδια στιγμή για Αθηνοκεντρικό κράτος που παίρνει αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών», ενώ προτάσσει μια άλλη επιλογή για το Θερμαϊκό Κόλπο που σέβεται τους Φορείς της Θεσσαλονίκης και τους καθιστά υπεύθυνους για τη λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, «θα αναθέταμε στο κεντρικό κράτος να κάνει κάτι, που οι Φορείς δεν μπορούν να κάνουν εδώ και χρόνια, και μετά θα κατηγορούσαμε την κυβέρνηση για κεντρικές αποφάσεις που δεν μπορεί να εφαρμόσει», σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Κυρίως, όμως, ο Θερμαϊκός Κόλπος και η σύσταση νέου Φορέα αποτελούν αφορμή και για μια διαφορετική συζήτηση στη Θεσσαλονίκη. Αναδεικνύεται μία ανάγκη να ενεργοποιηθεί τόσο η κοινωνία όσο και οι φορείς της, «για να ανατροφοδοτήσουμε την ιδεολογική συζήτηση, αλλά και τη συζήτηση για τους ενεργούς πολίτες. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το περιβάλλον. Είναι κάτι το οποίο αφορά αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της οικονομίας που είχαμε στη χώρα μας, εξαιτίας και της κρίσης, ήταν αποτέλεσμα αποσπασματικών πολιτικών, που απομάκρυναν την οικονομία από το πραγματικό προϊόν. «Η οικονομία μας είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα έλλειψης και δημοκρατικού προγραμματισμού αλλά και συμμετοχής. Αυτό, δεν είναι μια φιλελεύθερη επιλογή. Είναι μία επιλογή που απεικονίζει μία οικονομία «ριφιφί» του «πάρε γρήγορα τα λεφτά και τρέχα και πήγαινέ τα σε off shore».

Ως εκ τούτου, «η κοινωνία μας χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος», επεσήμανε σημειώνοντας το παράδειγμα των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν την αποκέντρωση και δημοκρατικοποίηση της παραγωγής. Διότι, «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν βασίζεται μόνο στην παροχή υπηρεσιών, αλλά θέτει και το παραγόμενο προϊόν ως στοιχείο ανάπτυξης. Η κυκλική οικονομία – που σύντομα θα αποτελεί δημόσια πολιτική – είναι ένα παράδειγμα πολιτικής που σέβεται το περιβάλλον και αξιοποιεί εκ νέου τους πόρους που επίσης δεν είχαμε ως χώρα».

Ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι υπάρχουν μια σειρά θεμάτων με αναπτυξιακή προοπτική που αφορούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία επίσης χρειάζονται την απαιτούμενη κοινωνική κινητοποίηση, τη διατύπωση πρότασης λόγου, αλλά και την αλλαγή της κοινωνίας και της οικονομίας της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στον τομέα των απορριμμάτων δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «εδώ και 15 χρόνια η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη εξαντλήθηκε σε αντιθέσεις που δεν είχαν καμία πολιτική ουσία για τη διαχείριση απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, ενώ σχολίασε ότι «απόδειξη της ανωριμότητας των έργων απορριμμάτων είναι ότι εμείς προκηρύξαμε το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, με νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, για ωρίμανση μελετών στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπου η Κεντρική Μακεδονία αιτήθηκε πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σε κόστος μελετών».

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε αναφορά στην ανάπλαση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, χαρακτηρίζοντάς το έργο με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο και σημαντικότατες προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον της πόλης. Υπογράμμισε όμως ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να ενταχθούν σε μια ενιαία συζήτηση για την πόλη, με θέμα την αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: https://www.businessnews.gr/article/97427/famellos-emeis-milame-gia-allo-montelo-anaptyxis-me-ton-paragogo-kai-ton-politi

ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α.

Θέλουμε να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις, να τις συγκρατήσουμε και να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική ατζέντα ανάπτυξης με ρεαλισμό, συνεργασία και σχεδιασμό.

Επικοινωνία