Είπαν για εμάςΠρώτο Θέμα – Νοτοπούλου: Ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Πρώτο Θέμα – Νοτοπούλου: Ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Τόνισε την ανάγκη για νέες συνεργασίες στο πλαίσιο ενός νέου «οραματικού» σχεδίου δίκαιης ανάπτυξης, ικανού «να απεγκλωβίσει την πόλη από τις χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις

«Η Θεσσαλονίκη είναι ώρα να περάσει από το όραμα της συμπρωτεύουσας, στο όραμα του κέντρου των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΕΚΑ, το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο».

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να περάσουμε στην εποχή της συνεννόησης», και «να φέρουμε στην πόλη νέες συνεργασίες», στο πλαίσιο ενός νέου «οραματικού» σχεδίου «δίκαιης» ανάπτυξης, ικανού «να απεγκλωβίσει την πόλη μας από τις χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις» και να τη μετασχηματίσει «στη σοβαρή διαμορφωτική δύναμη» της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

«Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνονται οι αναγκαίες προσαρμογές που επιτρέπουν, πλέον, στη χώρα μας να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης τη χρονιά που διανύουμε, όπου οι βελτιώσεις των μακρο-οικονομικών μεγεθών είναι ώρα να περάσουν στα νοικοκυριά, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» είπε η κ. Νοτοπούλου και συνέχισε:
«Αυτό, πρακτικά, σημαίνει στρατηγικές και σχέδια για βιώσιμη ανάπτυξη, με κύριους άξονες τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, σημαίνει επενδύσεις στην καινοτομία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σημαίνει τον μετασχηματισμό της περιοχής σε διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρώπη, με επικεφαλής ένα λιμάνι – θα τολμούσα να πω ένα knowledge Port. Να γίνει η περιοχή ένα σημαντικό οικονομικό, επιχειρησιακό και πολιτιστικό κέντρο όλων των Βαλκανίων».

Η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι προοπτική αυτή προϋποθέτει ένα «νέο όραμα» κι ένα νέο προσανατολισμό. «Προϋποθέτει να εμπνεύσουμε πάνω απ’ όλα ένα νέο όραμα, ικανό να συμπεριλάβει και να ενσωματώσει διαλεκτικά, όλες τις δυνάμεις της πόλης μας. Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να απεμπλακεί από το ρόλο της “συμπρωτεύουσας”, ένα ρόλο που τις προηγούμενες δεκαετίες την έπνιξε και την καθήλωσε. Στόχος είναι να γίνει το διαχρονικά ισχυρό κέντρο όλων των Βαλκανίων».

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η πόλη και οι οποίες θα συζητηθούν και στο προσεχές στο αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους μήνες και αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και πρόσθεσε: «Αυτήν ακριβώς την προοπτική εξέφρασε εναργώς ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ότι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα, είναι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα για τη βιομηχανία. Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας».

«Ο πρωθυπουργός της χώρας καθιέρωσε την τακτική παρουσία του στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο για συμβολικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς» συνέχισε η κ. Νοτοπούλου και υπογράμμισε:

«Το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη προχωρά και τελειώνει με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Το μετρό ολοκληρώνεται, ο ΟΑΣΘ εξυγιαίνεται, το λιμάνι και το αεροδρόμιο αξιοποιούνται και αναβαθμίζονται. Ελεύθεροι χώροι αποδίδονται στην τοπική κοινωνία, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δομές αποκαθίστανται. Οι κοινωνικές πολιτικές αποτελούν όχι μόνον ασπίδα προστασίας αλλά άξονα οργάνωσης της πολιτείας. Τέλος, η Θεσσαλονίκη καθίσταται διπλωματικός κόμβος».

«Έχουμε ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Με μια σπουδαία γεωπολιτική θέση στο επίκεντρο παγκόσμιων ανακατατάξεων με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πιστεύω ότι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και η Ελλάδα να μπορεί να έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, βελτίωση του επιπέδου ζωής, μείωση της ανεργίας, αύξηση της ευημερίας μα πάνω απ’ όλα των προσδοκιών μας. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δράσουμε» πρόσθεσε η κ. Νοτοπούλου.

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/752618/notopoulou-irthe-i-ora-i-thessaloniki-na-ginei-kedro-tis-notioanatolikis-europis/

ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α.

Θέλουμε να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις, να τις συγκρατήσουμε και να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική ατζέντα ανάπτυξης με ρεαλισμό, συνεργασία και σχεδιασμό.

Επικοινωνία